Meänmaa 3-4/2015

Kuva kannesta_Aikakausaviisi 3-4_2015

 

Tidskriften Meänmaa utges 2015 som två dubbelnummer. Detta beror på att vi missade ansökningstiden för kulturtidskriftsstöd för året. Skulle denna viktiga tidskrift nu gå i graven efter 6 årgångar? Nej, det får inte ske, tänkte jag som ansvarig utgivare. Redaktionen beslöt att utge tidskriften som en antologi i två delar. Utöver det föreslog Hannu Töyrylä att vi skulle försöka starta en nättidning. Sagt och gjort! Hannu skapade TIUKU: http://liipetti.net/aviisi/2015/04/30/nettiavisi-oon-nyt-tiuku/    Meänmaa har publicerat texter av hög kvalitet. Vi har varit öppna för olika dialekter samtidigt som vi medvetet försökt utveckla ett skriftspråk. Jag tror inte att Meänmaa någonsin hamnar som bottenpapper i undulatburar.

Meänmaa ändrar utseende och även innehåll. Den blir mer lik en bok medan vår nättidning TIUKU kommer att leverera nyheter och rapporter inom kulturen. Meänmaa blir en kulturtidskrift och en bok med texter på meänkieli och texter på andra språk om meänkieli och meänkielispråkig litteratur, poesi och andra genrer.

Media idag är flåsig. Den vill vara på plats en kvart innan händelsen. Nyheter kommer och nyheter går.

Jag är övertygad om att litteraturen alltid förblir en nyhet, ibland i tusen år.

Meänkielispråkiga författare behöver en egen kanal. Meänmaa vill vara en sådan. Den vill också låta översatta texter från de stora språken flöda längs denna kanal.

Meänmaa kommer att finnas i bokhyllor. Det betyder att den följer med flyttbilen till nya bostäder, här hemma och i Fjärranland.

Kategoria(t): På svenska. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.