Meänkielidagen den 27 februari – bakgrund, historik och nuläge

            Meänkielidagen den 27 februari

Föreningen Meänmaa har den 15 juli 2016 vid tinkerit, årsmötet, beslutat att den 27 februari årligen skall firas som Meänkielidagen.

De övriga dagar som Meänmaa initierat och infört som märkesdagar är för- utom nämnda 27 februari, Hilja Byströmdagen den 18 april, Meän päivä/Torne- dalingarnas dag den 15 juli samt Meänkielispråkiga teaterns dag 3 oktober.

Underlaget för beslutet att fira Meänkielidagen den 27 februari var att vi detta datum 1988 samlades i Pajala för att proklamera meänkieli som ett eget språk.

https://youtu.be/1VbELh1QnRE

Dagen började med två föreläsningar i det nya Smedjan, Folkets hus, där Bengt Pohjanen ett par år tidigare hållit ett tal och då tagit initiativet till Meän Akateemi – Academia Tornedaliensis. En mössa skickades ut till den stora publiken och en grundpenning insamlades. Meän Akateemi hade därmed fått en start. Och nu, den 27 februari 1988, var det dags för en högtid. Efter före- läsningarna på Smedjan samlades man i Pajala kyrka, där professor Henning Johansson höll högtidstal och proklamerade att Meänkieli nu var ett språk bland alla andra språk. Bengt Pohjanen läste ur sin nyutkomna översättning av Markusevangeliet, Tule Leevi fölhjyyn, som var den första publikationen av Meän Akateemi, i samarbete med förlaget Kamos, som även gett ut Lyykeri, den första meänkielispråkliga romanen. Meän akateemi – Academia tornedaliensis drivs av Barents Publisher i samarbete med Meänmaa-föreningen.

Sånggruppen Sisaret sjöng och kyrkoherde Hans Stiglund höll en betraktelse. Kommunalrådet i Pajala, Sture Fredriksson, blev den förste mottagaren av den budkavle som sändes ut. Ett fyrverkeri utanför kyrkan proklamerade Meänkieli som ett eget språk. Svensk tv var på plats och sände en stor del av högtiden i ”Café Luleå”.

Texten skriven i nämnda budkavle på renskinn undertecknades av oss som aktivt ville stödja vår (tornedalska) kultur, vårt språk, våra ortnamn, undervisningen om oss i skolan, vetenskap och konst från oss. Kort sagt: utveckling för vår region.

Budkavlen delgavs tusentals personer som samlats till olika kulturevenemang på de drygt tjugo platser dit budkavlen nådde. De församlade skrev sina namnteckningar.

 

 

Kategoria(t): Kylttyyri. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.