Tal vid avtäckandet av porträtt, målat av Jouko Alapartanen, Torneå den 16.11.2023

Den spanske diktaren Carlos Marzal skriver i en av sina dikter: Den som inte har ett ansikte kan inte ha någon mask. Och jag behöver tre masker. Jag har skrivit en essäbok, Byta språk, byta mask. Vem ser på mig och er här? Från vilken sida av älven tittar han? Är inte gränsen ett maskernas land? Vilket språk talar jag på porträttet här? Svenska, meänkieli, finska?
När jag byter språk byter jag mask. Gå och säg!
När jag första såg ett nästan färdigt porträtt upptäckte jag till min förvåning att jag har drag av min mamma, Helga.
Jag är tacksam. Nämnde spanska poet skriver att ett ansikte aldrig får vara Robinson Crusoes Fredagens spår i sanden på en öde strand. Från och med nu är jag inte försvinnande spår i skaren i marginalernas marginal. Jag har ett ansikte och kan ha mina masker. Jouko har plockat ihop här och där och skapat Bengt/Pänktti/Bengt, treenig person av ett och samma väsen. Hur har han klarat detta?
Det grekiska ordet thaumadzein prósopon betyder: förundras och förvånas av ett ansikte och lambanein prósopon betyder att ta till sig ett ansikte. Båda uttrycker betyder att respektera en person. Respektera ansiktet betyder respektera det djupaste i människan, personen, inte bara individen (som är lik Helga). Ansikte och person är synonymer. Jouko förundrades och tog till sig. Han respekterade och nu är jag.
Kategoria(t): Ylheinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.