MEÄN TEATTERIN PÄIVÄ/DEN TORNEDALSKA TEATERNS DAG

flaggan

MEÄN FLAKU TANKHOON

MEÄN TEATTERIN PÄIVÄÄ VIETETHÄÄN ENSI KERTAA

3.10.1987 ensimäinen meänkielinen osotelma, Kuutot, sai ensi-illan Pajalan Folkets Husilä. Osotelmaa osotethiin peräti neljätoista kertaa, mikä oon tähhään asti lyömätön ennätys. Osotelman suosio oli valtava. Se kulki halki Meänmaa ko herräysliike. Bengt Pohjanen kirjotti osotelman, joka rahalisesti pani perustaa teatterille. Meänkielisen teatterin kehitys oli alunperin tärkeintä. Ostottamo oli tarkotettu meänkielisille kirjailioile.

Tänä päivänä hissathaan Meän flaku teatterin kunniaksi. Päivästä tullee jatkossa yks Meänmaan flakupäivistä.

Meänmaan Tiuku

flera personer      Kuutot-osotelman ensi-ilta 3.10.1987

DEN MEÄNKIELISPRÅKIGA TEATERNS DAG FIRAS FÖR FÖRSTA GÅNGEN

3.10.1987 var det premiär för den allra första meänkielispråkiga pjäsen, Kuutot. Föreställningen gick fjorton gånger för fulla hus i det då nya Folkets Hus i Pajala. Det är ett rekord som står sig än i denna dag. Pjäsen gick sedan som en väckelse genom hela Tornedalen och även utomlands. Bengt Pohjanen skrev pjäsen som även ekonomiskt lade grunden för fortsatt verksamhet. Alla jobbade ideellt. Tanken med teatern var att sätta upp dramer på meänkieli, av meänkielispråkiga författare.

Idag hissas vår egen flagga. Dagen kommer i fortsättningen att uppmärksammas som en av våra flaggdagar.

Alrik Vonkavaara Gwerda Uusitalo    Alrik Vonkavaara ja Gerda Uusitalo

Meänmaa Tiuku

Kategoria(t): Teatteri. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.