KYSSTID OCH OPERA

Luppioberget 4Kysstid på Luppioberget 2Ännu en stor opera för Bengt Pohjanen

Tornedalsförfattaren Bengt Pohjanen inspirerades av det mytomspunna Luppioberget med sina närmast kvadratiska klippformationer och resultatet ska bli ännu en stor opera – den femte i ordningen.

Trots det oerhörda arbete som krävs för att sätta upp produktioner som Smugglaroperan, Laestadiusoperan, Sånger från Matojärvi och Krigsoperan så tar nu Bengt Pohjanen åter sats. Sommaren 2017 ska Kvänlandsoperan – Faravids rike bli den stora attraktionen i Tornedalen.

– Det har länge varit en dröm att få visa upp vår historia, den är oändligt intressant. de tidigare operorna har varit stora succéer så jag är inte orolig för att vi ska lyckas än en gång, säger Bengt Pohjanen.

Forskat i Kvänernas historia

Det går inte att ta miste på att glöden finns där, och den är stark, hos den stridbare författaren som fört en livslång kamp för tornedalingarnas historia och språk meänkieli.

På sitt oefterhärmliga sätt uttrycker Bengt Pohjanen sig, utan att höja rösten, utan att någonsin snubbla på orden eller tvivla på dess innebörd.

– Jag har forskat oerhört mycket och vi har faktiskt bättre kunskap om kvänerna och vår historia än vad vi idag vet om Svea rike. Vi vet att Faravid var kung på 800-talet, vi vet hur han levde och vad han gjorde.

Fascinerad av Luppioberget

Att placera den kommande operan på Luppioberget i Övertorneå kommun var självklart för Pohjanen. Som ung vallfärdade han tillsammans med tusentals andra upp för berget och dess speciella utformning med klippor och prång inbjöd till stulna kyssar och romantiska möten.

– Luppioberget har alltid fascinerat mig. Det var mycket mer än en festplats och om jag varit kung på 800-talet så hade jag placerat mig just här, säger han och ler spjuveraktigt.

Han kan tänka sig att operan blir en trilogi, men inget är hugget i sten, så att säga.

– Det blir en föreställning med de stora känslorna, med glädje, sorg, hemlängtan, kärlek, död, skönhet. Det är naturlyrik, helt enkelt, säger Pohjanen.

Kysstid på Luppioberget – en försmak redan nu

Men redan i sommar kommer en försmak av den stora operan att visas. Den 15 juli spelas Kysstid på Luppioberget – en två språkig musikalisk berättelse upp.

– Den 15 juli är vår egen dag då Meänmaan flaku hissas och det kändes självklart att vi har Kysstid på Luppioberget då, säger Bengt Pohjanen.

Namnet Kysstid på Luppioberget kommer från de romantiska mötena berget under midsomrarna, men också enligt sägen den kyss-korta tid då Aavasaksaberget på andra sidan Torneälv som kallades Koi (gryning) och Luppioberget Hämy (skymning) möttes på årets längsta dag.

Den cirka en timme långa föreställningen innehåller 20 sånger från den kommande operan och allt vävs ihop av lyriska texter som Bengt Pohjanen kommer läser upp mellan sångerna.

Förra sommaren spelades en kortare version av Kysstid och den lockade många besökare.

 

Kysstid på Luppioberget – 15 juli 2015 kl. 15.00

Meänmaan Teatteri/Vår teater med musik av Kaj Chydenius och text av författaren Bengt Pohjanen. Körledare: Anna Listerman Piano: Samuel Aasa

Solister: Carina Stenberg , Carina Henriksson, Daniel Sandström, Josefina Kenttämaa och Roland Hedlund

Kategoria(t): Ylheinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.