Dubbla program för att fira flaggdagen

15 juli 2015 1 flagga flaku pt grupp

Greger Toolanen

I ett brev för två år sedan från Svenska Akademiens stod det klart att Tornedalen får en egen flaggdag, den 15 juli. Alltså i dag, och då genomförs ett program på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå. Sedan följer en utflykt till Keksis minnessten i Korva. På eftermiddagen folkopera: Kysstid på Luppioberget. STR-T får besök av ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott med program för speciellt inbjudn i Kukkolaforsen och Korpikylä – således dubbla program!

Flagga har ett symbolisk innebörd

Och avsedd att hissas på en flaggstång eller motsvarande anordning. I går hissades Tornedalsflaggan. Den mest kända användningen är som nationsflagga – samtliga självständiga stater i världen har i dag en flagga. Det finns olika nationsflaggor beroende på användningsområde – vissa länder har en handelsflagga, som används av båtar och fartyg, både nöjes och kommersiella. En del har en statsflagga som används av regeringen och statliga myndigheter, många länder har en även en örlogsflagga som används av militära fartyg och ofta militära marktrupper och anläggningar. Ordinarie nationsflagga används av civilpersoner och civila organisationer. Föreningar har ofta flaggor. Detta är kanske allra vanligast för idrottsföreningar, där föreningens supportrar ofta använder flaggan när de vill uttrycka sin lojalitet med föreningen. Flaggor kan väcka starka känslor, dödsskjutningen för en tid sedan i Charleston i Syd Carolina angående sydstatsflaggan  – en stark symssbol fesråen inbördeskriget. Guvenören Nikki Haley såg till att senaten röstade att den 7 juli, att den ej längre skulle användas i delstaten.

Detta ovan visar vilken stark och viktig symbol en flagga kan vara. Tornedalsflaggan har inte heller kommit till utan kontrovers och mycket arbete.

I dag hissar vi Tornedalsflaggan – med de orden inledde Bengt Pohjanen i går medan Meänmaan flaku gick upp i flaggstångens topp. Detta då för nionde gången. Han fortsatte vidare: Från och  om med i år finns den här dagen i Svenska Akademiens kalender. Tornedalingarnas dag – Meänmaan päivä.

Och sedan  en tillbakablick och varför inte lite nostalgi? Varför inte ett litet ironiskt leende med tanke på den till dårskap gränsande debatt som till vår förnöjelse finns att ta del av i mediaarkiven.  ”Historiskt ögonblick för Tornedalen”, var rubriken i Norrländska Socialdemokraten den 16 juli 2007.  ”I går hissades för första gången Tornedalens egen flagga, på båda sidor om landsgränsen”. ”Nu välter vi gränsstenen och låter den falla ned i älvens mörka djup”, skall jag, enligt samma tidning, ha sagt. Det stämmer. Så sade jag. Närmare 70 personer från Sverige och Finland, samlades under gårdagen för att hissa Tornedalens flagga och vara med om den från och med nu årligen återkommande ceremonidagen, skrev NSD, som också beskrev mitt ansiktsuttryck: ”Pohjanen är rörd och ögonen glittrar.” Med flaggan i fronten tågade två delegationer över bron och landsgränsen. På mitten fördes flaggorna över varandra. Pohjanen höll hyllningstal och församlingen sjöng vaggvisan Älven har alltid funnits, till det förenande språket meänkieli.   Jag har väntat och drömt om det här i 25-år. Nu är flaggan hissad. Alltid när man gör en kreativ sak finns oron och nu funderade jag på om jag ensam skulle stå mitt ute på älven. Men så blev det inte. Matti Junes har dagen till ära rest ända från Rovaniemi. Ahti Jaako, Hannu Laitinen var med och många fler.    ”Jag är född i Tornedalen, Meänkieli är mitt modersmål och i dag ska jag köpa min egen flagga som jag kan hissa där hemma.” Så säger Matti Junes och berättar om när han började skolan, en tid som inte visade sig vara helt lätt vad gällde språket. Allting som jag sa, var fel. Jag var tvungen att lära mig tala finska, säger Junes. I hans arbete som neurolog möter han ofta människor som blir glada när han talar meänkieli. Vi är som bröder och systrar och språket förenar oss. Tänk att få vara med och skapa historia och förändra och förvandla, säger Bengt Pohjanen då flaggan fladdrar i topp.    ”Tornedalen får egen nationaldag”, var rubriken i Pite-Tidningen.

Bengt Pohjanen avslutade med detta:

”I dag är vi stolta och glada. I dag finns anledning att med glädje titta på det vackra kuvertet och det guldkantade brevet, daterat den 25 februari 2013, tillställt Föreningen Meänmaa, där vi läser följande: ”Jag kan meddela att Svenska Akademien behandlat er förfrågan om att en särskild dag i akademialmanackan skulle kunna införas som Tornedalens flaggdag. Akademien har med anledning av er fråga beslutat bifalla denna hemställan, vilket innebär att den 15 juli fortsättningsvis i Akademiens almanacka skall anges som Tornedalens flaggdag.” Med vänlig hälsning Peter Englund, ständige sekreteraren.”

-Jag har väntat och drömt om det här i 25-år. Nu är flaggan hissad. Så sade Bengt Pohjanen 2007.

Två starka profiler för meänkieli, Tore Hjorth och Bengt Pohjanen, tillsammanas i bild.

– Den 15 juli är nu Tornedalens nationaldag, säger Bengt Pohjanen. Härmed finns ingen gräns för kulturen, folket och språket.

Kategoria(t): Ylheinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.