Lainvastanen remissivastaus Uumajassa

Uumajan suomalaisten kannanotto

Uumajan suomenkielen hallintoalueen delegaation varapuheenjohtaja an remissivastauksen kunnalle, ettei meänkielisiä voi ottaa hallintoalueeseen jos ei tule lisää rahaa.

Saamelaisten jyrkkä vastustus

Saamelaiset jättivät vielä jyrkemmän vastauksen, ettei heidän avustusta saa pienentää jos meänkieliset tulevat jakamaan  yhteistä pottia. Näin kunta asetti nämä vähemmistöt vastakkain, kysymällä kahdelta jo hallintoalueessa olevalta, että otetaanko kolmas mukaan. Hajota ja hallitse. Riitahan siitä tuli.

Valtteri Jauhiaisen kommentti
Delegaation varapuheenjohtajan Valtteri Jauhiaisen kommentti meän kielestä:

Meänkieli ei ole oma kieli. Se on Ruotsin puolella asuvien ja tornionlaakson murretta puhuvien nimike jota he itse nimittävät sanalla ”Meänkieli”.
Elikkä se on vain ME kun äännetään ja sanotaan näin suomea täällä.
Käännös tästä on pannut monen pään aivan sekaisin ja puhutaan kielestä.
Sitä kyllä on paljon yritetty saada rekisteröityä omaksi kieleksi mutta se ei täytä oman kielen vaatimuksia.
Esim oma kielioppi, sanalistat kirjallisesti jne.Meänkielen murteen kirjallisuus on aika pientä  Suomenkielessä sinänsä on noin 400 000 sanaa.
Mutta se on suuren ryhmän historiallinen murre Ruotsissa.”

Walter

Terveisin: Jouko Kangas, Umeå

Kategoria(t): Ylheinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin Lainvastanen remissivastaus Uumajassa

 1. Henning Johansson sanoo:

  No en mie tiä ottako se isohenkinen suursuomalainen Valtteri vasthan mielipitheitä pieneltä ja kielimättömältä ihmiseltä joka on ylpeä omaasta kulttuuritaustasta ja kielestä. Mutta saat kuitenki muutaman sanaan nyt. Muistan vain ette soaanaikana minuun kulttuuri ja kieli kuitenki kelpais kaikile niille jokka pakeenit valtioon rajan yli minuunki kotipaikoille. Suurela ystäväisyyelä minuunki kotikylä otti vasthaan kaikii jokka tuliit lehmitten ja lamphaitten kansa. En kuullu yhthän kylälaista sanoomassa ”ette emmä ala jakkamhan vaanoja rahoja ja ruokia…”. Nyt kuitenki näyttä ette Uumajan suomalaisten Walter on sitä mieltä ette rahaat ainoastan heille!! Voi voi ko oleet histoorialisesti eksynyt ja tullu pieneksi ihmiseksi…

 2. Valter Jauhiainen sanoo:

  No terve.
  Onneksi nyt ei ole sodasta ja sen pakolaisista kyse.Ja muutenkin sehän on vain normaalia inhimillisyyttä että auttaa hädässä olevia (man hjälper sin närmaste).Eipä ehkä passaa nytten tähän keilikeskustellun ruveta sotkemaan aivan mitä tahansa.
  Meänkielisillä on siellä Väylän varrella omat hallintoalueet ja mitens ne nyt toimii meinaan yhteistyö suomenkielisten kanssa jne.
  Ja täällä Uumajassa minä en ole mikään suursuomalainen niinko monet siellä väylän varrella on suurruotsalaisia.Tuli nyt Henningiltä sanottua se mitä omat porukat on mutta toisesta porukasta.Tästä en halua jakaa sen enempää.
  Mutta jos Valtuuskuntiemme remissivastaukset olisivat olleet lainvastaisia niin kunta olisi pannut ne roskakoriin jo kauan sitten,
  Ja muuten kun olet niin lainoppinut niin mitä lakia vastoin näissä lähetteissä on sisältöä.??
  Ja Meänkieli on Väylän länsipuolelaisten itse antama nimi murteelleen joka kaikesta tappamisesta huolimatta jäi henkiin.Se ei ole mikään oma kieli vaikkakin sitä suuri ryhmä historiallisesti puhuukin ko net ei saaneet puhua parempaa suomea.Eikä ainakaan opiskella koulussa suomea.
  K.Walter Jauhiainen

 3. Anita Rundgren sanoo:

  Voi hyvänen aika, Kauko, miten ihmeessä Sinä voit päättää, mikä on kieli ja mikä on murre? Ruotsin Valtiopäivät on tehny päätöksen jo 15 vuotta sitten Ruotsin viidestä vähemmistökielestä! Tämä sinunkin tulee hyväksyä!

 4. Valter Jauhiainen sanoo:

  Olen sanonut suurinpiirtein kaikki meänkielestä/vårtspråk.Se otettiin mukaan juuri historiallisista syistä kun sitä oli niin hyvin syrjitty aikaisemmin.Se ei ole reksiteröitynä missään omaksi kieleksi.
  Niin muodostuu myös jiddisch eri kielten osista ja se otettiin mukaan samoista syistä koska sitä puhuvat ne jotka selvisivät hengistä Hitlerin vainoista.
  Romaanit/Romer eivät puhu yhtä ja samaa romaanikieltä.He puhuvat omia kieliään jotka juurtuvat Intiasta.Esim kaale on lähellä sanskrit-kieltä ja ruotsin romaanit puhuvat eri kieltä ja saksan romaanit puhuvat sinti-kieltään.
  Ja meänkieliset puhuvat ensikädessä ruotsia ja sitten jotkut suomenmurretta jota kutsutaan vårtspråk/meänkieli.Ja suomalaiset me puhumme paljon kahta kieltä suomea ja ruotsia ja kaikki haluavat säilyttää ”just vårtspråk”.Onpa oikein hyvä keskustella asiasta kun se vain pysyy normaalissa keskustelussa ilman mitään silmille hyppimistä tietokoneen epäsuoran kontaktin kautta.K Walter Jauhiainen

 5. Tiukuavisissa saapi olla teräviäki komentaaria, mutta jos lähethään henkilökohtashiin solvaukshiin niin ei julkasta. Jos lastaa muita kansanryhmiä ja kirjotukset jopa hengittävvä alentavia aatoksia siittä miksi joku kieliryhmä oon saanu minuriteettiaseman ja julistettu omaksi kieleksi niin semmonen oon rikolista. Niitä ei julkasta.

 6. Hannu Töyrylä sanoo:

  Tavahlaan ihan hyvä ette eri ryhmitten asentheet tuleva framile. Tiämmä missä menhään. Meänkielen ja suomen asiat oon olheet mulla muutenki mielessä. Tässä tuli nyt lissää hunteerattavaa. Mie pallaan asihaan omassa kirjotuksessa kohan saan jutut oorninkhiin minun päässä. Ko net ei piiain ole aina niin yksinkertasia, paitti jos pulitiikan eli rahoitten tähen nähhään net semmosinna.

  Juutalaisitten kielihistuuriasta ja olletikki jiddishistä mie olen kans meinannu jo pitkän aikaa ette häätys kirjottaa, se oon villin mielenkiintosta.

 7. Kaikki henkilökohtaiset solvaukset otethaan poijes. Asialinen ja teräväkin keskustelu oon tervetullutta.

 8. Hannu Töyrylä sanoo:

  Tässä kohtaa on hyvä miettiä sitä että tämä ei ole keskustelufoorumi, vaan toimitettu nettijulkaisu. Niinkuin Bengt yllä toteaa, asiallinen ja teräväkin keskustelu on tervetullutta. Jokaisen kirjoituksen tulisi siis jotenkin jatkaa keskustelua, tuoda siihen jotakin uutta tietoa tai näkökulmaa. Paikoilleen jäävä tai henkilökohtaisuuksiin menevä inttäminen ei johda mihinkään eikä kiinnosta lukijoita. Uusia kommentteja julkaistaan tältä pohjalta.

 9. Henning Johansson sanoo:

  Raha useaasti rakentaa ihmiskeskuuessa riita! Vähemistörahodus toimi minuusta samhanlaihin. Rahoitus on vielä niin pieni ja mataala ette ei se kannataa siitä rielä. Ei rahoitus kasvaa siitä ette pienet rahaat jaethan kaheele ryhmäle eikä kolmele. Uskon ette se oliis ensimäinen askel tielle jossa toinen askel saata olla ette joku huomauttaa ette taitais se olla parhain ette vain yksi ryhmä sais näitä rahoja? Kolmas askel voi olla ette rahoittaja sitten alkais väitämhän ette miksis tuolle yheele rymäle hääty anta rahoja ko muutkhan ei saa…. Paraas kaikile oliis ette saatama yksmielisesti keräätä arkymenttiä jokka tukeavat hallitusaluetta näille kolmeele jokka valtuio jo on hyvääksyny. Sillä lailla mie uskon ette met aiaanolheen saatasima saa vielä sen rahalisen tueenki valtiolta kasvaaman.

 10. Stig Aspholme sanoo:

  Eihään nämät rahat ole ko korppujauhoja, mutta tärkeitä semmosia! Nytten rahat menevät heile jokka ei hallitte kieltä ja kultuuria, ko vain atministroivat asiata, ja sielä se ei vaikuta mithään! 15 vuotta oon yritetty vettää tätä kielihommaa etheen päin, kunnat oon saahnet suuria rahoja tämän aijan aikana. Jos nämät rahat sensiihaan olisit menheet niile jokka tekevät kielen eestä työtä, niin asia olis jo aikoja sitten ollut valmis, ja kassakaapin oven olis voinut lyöä lukhuun!

 11. Valter Jauhiainen sanoo:

  Niin kysyin jo aikaisemmin miten siellä esim Haaparannassa,Övertorneålla ja Pajalassa oikein tehhään ko on kauan ollut hallintoalueet meänkielen murteelle ja suomenkielelle.
  Että miten hyvin se toimii se yhteistyö ja miten kunta pannee saamansa miljoonat menemään.Kysykääpäs nyt ensin tätä ko teilla on oikeudetkin.Ei kannatte muille paljon opettaa jakoperusteita ennekuin ossaa käyttä omia varoja ja oikeuksia yhteistyössa kahden porukan välillä.Missähän net oikein on net meänkieltä puhuvat suurruotsalaiset ko niitä on kuitenkin aivan riittävän paljon että vanhat ympyrät toimii hyvin meänmaassa.Walter Jauhiainen

Kommentointi on suljettu.